Gyógyítás és öngyógyítás az Ájurvédában III.

A Kapha dósa

Az Ájurvéda öngyógyító praktikáival foglalkozó sorozatunk harmadik része a Kapha dósával, annak egyensúlyban tartásával és esetlegesen felborult egyensúlyának helyreállításával foglalkozik. Az alábbi tanácsokat követheti mindenki, akinek uralkodó dósája a Kapha, vagy ha olyan tipikus Kapha problémákkal küszködik, mint a súlyfelesleg, az allergia, a cukorbetegség, az állandó megfázások és légúti nyavalyák, a magas koleszterinszint, a fájdalmas izületek, a lehangoltság vagy a levertség. A Kapha dósát a föld és a víz elemeinek kombinációja hozza létre, így általánosan jellemző rá a szilárdság és erő, az állhatatosság és a nyugalom. A Kaphának ezért leginkább mozgásra, aktivitásra, változásra és motivációra van szüksége, mind a test, mind a psziché területén. Az új benyomások, élmények, illetve a testmozgás hiánya a Kaphánál nehézkességet, tunyaságot, depressziót váltanak ki. Keressük ezért a változatosságot, az újat, az ösztönző kihívásokat! Jót tesz mindenféle testmozgás, a tánc, az utazás – a hideg, nedves Kaphát különösen jól csillapítja a meleg, száraz klíma. Keressük az érdekes, vidám barátok társaságát! A Kapha a legstabilabb dósa. A Kapha emberek nagy munkabírásúak, erősek, kitartóak. Ritkán betegszenek meg, ám sokkal lassabban is áll helyre bennük az egyensúly. Ezért fontos, hogy mindig tudjunk mértéket tartani és pihenni. A Kapha dósa áll a legszorosabb kapcsolatban a szervezetben az életet és az elmében a tiszta boldogságot fenntartó életerővel, az ódzsasszal. Az egyensúlyban lévő Kapha egyenes következménye a nagy mennyiségű ódzsasz, ami szilárd egészséget, derűs nyugalmat, lelkesedést, jó memóriát és felfogóképességet, valamint idős korig megmaradó potenciát ád, s ez utóbbi következtében, írja Csaraka, sok, egyaránt életerős gyermeket.
ŐSZ

a közelgő ősz

A Kapha típusú emberek a dósa mozdulatlanságából adódóan nagyon szeretnek szunyókálni, az ő alvásidejük a leghosszabb. Alkalmanként ezért nem árt egy jó ébresztőóra, ugyanis a Kapháknak tesz a legjobbat az Ájurvéda bölcs tanácsa: keljünk korán – legkésőbb hat órakor – amikor a reggel frissessége még aktivitásra serkent bennünket. Az Ájurvéda szerint ilyenkor még a Váta dósa a legelevenebb a természetben, s ha ilyenkor kezdünk neki a napnak, a Váta pozitív minőségei töltenek el egész nap: frissek, energikusak leszünk. A napközbeni szunyókálás is kerülendő: tompítja az elmét, növeli a Kaphát és a szervezetben pangó salakanyag, az áma mennyiségét. Fontos persze az elegendő pihenés, de ezt inkább a korai – este tíz óra előtti – lefekvés és a Transzcendentális Meditáció nyújtotta mélypihenés biztosítsa.

A Kaphák erős felépítésük folytán könnyen szedik fel a kilókat, ők a leginkább hajlamosak az elhízásra. Ezért fontos, hogy odafigyeljenek arra, mit és mennyit esznek, számukra legfontosabb ügyelni a mértékletességre. Az Ájurvéda azt ajánlja, hogy egyszerre annyit együnk, amennyi két, összetett tenyerünkben elfér. (A nagyobb testű embereknek persze a tenyere is nagyobb.)

A Kaphák étrendjében a könnyű, száraz, meleg minőségek és a csípős, keserű, fanyar ízek uralkodjanak. A Kapha hűvösségét egyensúlyozandó, választásunk a meleg ételekre essen. Jól fűtik a testet a csípős, fűszeres ételek, amellett, hogy serkentik a lassabb Kapha emésztést és eltávolítják a szervezetből a Kapha nyálkásságát. Tartózkodjunk viszont a hideg italoktól, étkezés közben meleg vizet kortyolgatva rétegeljük a folyadékot és a szilárd ételt.

A keserű és a fanyar ízek segítenek természetes mederbe terelni a túlzott étvágyat, kellemesen segítik az emésztést anélkül, hogy túlságosan felkorbácsolnák az éhséget. Jó hatású és szattvikus a friss gyömbér fogyasztása.

Résesítsük előnyben a könnyű gyümölcsöket, mint amilyen az alma, a körte, az őszibarack, a gránátalma, a szőlő, a datolyaszilva, az áfonya, a mazsola, a füge. Az uborka, a paradicsom és a cukkíni kivételével minden zöldséget nyugodtan fogyaszthatunk, leginkább a zöld leveles főzelék és salátaféléket és a friss csíranövényeket.

A Kaphák gyakran eltömődve, elnehezedve ébrednek. Mivel minden dósa közül a legjobban bírják, ha egy étkezés kimarad, ha nem éhesek, nyugodtan kihagyhatják a reggelit. Reggelenként a méz, gyömbér, citrom, melegvíz keveréke vagy egy forró gyömbértea segít elindulni, s hatékonyan kiöblíti a felesleges Kaphát.

Kerüljük a nagy mennyiségű ételt, különösen késő este! Könnyű reggelit és vacsorát fogyasszunk, s ebédünket is általában a könnyebb, kevésbé főtt ételek tegyék ki, saláták, meleg levesek s meleg, könnyű főételek. De ez ne jelentse a végletességet, mert a Kaphának energiára van szüksége, hogy erős testét fenntartsa. A mélyhűtött élelmiszerek növelik a Kaphát. A meleg ételek közül a kevés zsiradékkal, száraz főzési eljárásokkal (sütés, roston sütés, grillezés, pirítás) készült ételek kedvezőbbek, mint a gőzben párolt, vízben puhított, főzött vagy bő zsiradékban sütött ételek.

Mivel a méreganyagok leginkább a zsírszövetbe rakódnak le, ügyeljünk, hogy tiszta, szattvikus ételeket fogyasszunk. Kaphák számára a legszigorúbban tilos a nassolás!

 

Dr. Pál Dániel

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)