Termékenység és Ájurvéda

Manapság egyre több pár néz szembe a problémával: szeretne gyermeket, s hiába tesz meg érte mindent, mégsem sikerül. Az elmúlt fél évszázadban mind a férfiak, mind a nők egyre nagyobb számban küszködnek termékenységi problémákkal. Statisztikák szerint a férfiak átlagos térfogatra jutó spermiumszáma közel felére csökkent, s a hölgyek is egyre nehezebben fogannak meg különféle problémák miatt, melyek közül vezető helyen áll egyrészt az egyre stresszesebb életvitel, másrészt az emberi szervezetbe bekerülő egyre több életidegen anyag, mint a mezőgazdaságban használt vegyszerek, a különféle élelmi adalékok, legújabban pedig a géntechnológia néhány elégtelenül ellenőrzött „vívmánya.” Ám fontos látni, hogy a probléma hátterében soha sem egyetlen tényező rejlik, hanem mindazok a faktorok együttesen, amelyek az ember testi-lelki működését egyre természetellenesebb irányba terelik.

Ezért e problémák orvoslásában nagy segítséget jelentenek azok a holisztikus szemléletű módszerek, amelyek az ember egészét kívánják gyógyítani, s gyógyító eljárásuk elsődlegesen nem az egyes problémák felszámolására, hanem a teljes körű egészség megteremtésére irányul. Egy ilyen módszer az indiai eredetű Ájurvéda is, melynek talán legátfogóbb felélesztését a mai világban a Maharishi Ájurvéda rendszerében találjuk meg.

A Maharishi Ájurvéda nem csupán a fogantatás létrejöttére fektet nagy hangsúlyt, hanem az emberi egészségre és az általános jólétre a fogantatás előtt és után. Nem csupán azt hangsúlyozza, hogy miként növelje a termékenységet az étrend, a különféle táplálék kiegészítők, a napi rutin, a természet törvényeivel összhangban történő életvitel segítségével, hanem arra is, hogy miként hozzunk létre valóban egészséges gyermekeket – testileg, lelkileg, érzelmileg és spirituálisan egyaránt kiteljesedett embereket, akik önmaguk, családjuk és az egész társadalom boldogulását képesek előremozdítani.

táplálkozás a természetben

Kiskacsák - Meinweg nemzeti park

Magunkhoz vonzani a  megfelelő gyermeket

Számos nép és kultúra tartja úgy, hogy a leendő szülők voltaképpen magukhoz vonzzák gyermekeiket: a születendő kicsik lelke mintegy az égből alátekintve választja ki a neki megfelelő szülőket. Az Ájurvéda hagyománya is osztja a nézetet, hogy a szülő és a gyermek találkozása nem a véletlen műve. A gyermek olyan szülőt és olyan környezetet választ, mely képes az életútját maximálisan kiteljesíteni és szellemi útjához megfelelő hátteret biztosítani. A Maharishi Ájurvéda ezért nagy hangsúlyt fektet a fogantatás előtti felkészülésre, és a leendő szülők ideális fejlődésére, hogy olyan gyermeket hozzanak a világra, aki már puszta jelenlétével áldást hoz családjára.

Csaraka, az ősi Ájurvéda orvosok egyik legnagyobbika szerint a születendő gyermek négy „részből” tevődik össze: egy részt kap az anyától, egyet az apától, egy újabb résszel járul még hozzá mindaz, amit az anya a terhesség során magához vesz (azaz, hogy milyen ételeket, italokat fogyaszt, milyen levegőt lélegzik, milyen érzékszervi tapasztalatok érik és milyen érzések mennek végbe benne, stb.), végül pedig a természet általános aspektusából is kap egy részt.

Azok közül a tényezők közül, amelyek felett nekünk is ellenőrzésünk van, a legfontosabb, hogy az anya és az apa minél tökéletesebb egészségnek örvendjen. Ennek érdekében az ájurvédikus tanítás egy igen kifinomult folyamatot ír elő, melynek célja, hogy megteremtse az anya reproduktív szervrendszerének és általános fizikai működésének egyensúlyát (melybe természetesen mentális és érzelmi egészsége is beletartozik), fokozza a petesejt és a férfimag energiáját, valamint egészséges tápanyagokat vigyen be a szervezetbe.

Az általános jólét és egészség megteremtéséhez mindenekelőtt egy fogantatás előtti méregtelenítő terápia ajánlott (mint az ájurvédikus pancsakarma kezelés), mindkét szülő, de különösképpen a leendő anya számára. Ugyanilyen alapvető – s főleg az idősebb párok számára rendkívül fontos – a harmonikus napi rutin követése, illetve az abhjanga, a meleg szezámolajos masszázs rendszeres végzése is.

Sok orvos véli úgy, hogy a terméketlenséghez nem csupán a mindennapos stressz és feszültség, de a teherbe eséssel kapcsolatos kétségek, szorongások is nagymértékben hozzájárulnak. Tanulmányok mutatják, hogy azok a hölgyek, akik elsajátítottak relaxatív-meditatív technikákat, s egy pozitív, támaszt jelentő környezetbe kerültek, hat hónapon belül már 35%-kal nagyobb eséllyel fogantak meg. Így mindenképpen ajánlott a napi rendszeres meditáció, különösen a tiszta tudat tapasztalatát lehetővé tevő Transzcendentális Meditáció. Ez utóbbi a leendő apukák számára is kedvező hatású: a tiszta tudat tapasztalata által létrejött ódzsasz (ld.: „Élettel töltekezni” című írásomat az Elixír 2003. márciusi számában) nagy mértékben energetizálja a férfi reproduktív szövetet, s az egész szervezetre gyakorolt jótékony mélypihenés is igen kedvező hatással van a „férfienergiákra.”

Hölgyek számára elsődleges fontosságú, hogy a menstruáció napjai alatt fokozottan figyeljenek magukra és a Váta dósa egyensúlyára: ne utazzanak, ne hagyjanak ki étkezéseket, fogyasszanak meleg, tápláló, ugyanakkor könnyen emészthető ételeket, kerüljék a vegyszerekkel teletömött ételeket és pihenjenek sokat e napokon.

A táplálkozás szerepe

Az ájurvédikus bölcsesség szerint az ember egészét felépítő hét dhátu, azaz testszövet (rasza – tápnyirok, rakta – vér, mánsza – izom, méda – zsír, aszthi – csont, maddzsa – velő és sukra – reproduktív szövet) közül a hetedik, a sukra dhátu játssza a legfontosabb szerepet az egészséges gyermek létrehozásában és a termékenységben. A hét dhátu egymásból alakul át, ahogyan a bevitt tápanyag az emésztő tűz, az agni révén egyre finomabb esszenciává formálódik: először a hozzá kapcsolódó agni a raszát hozza létre a táplálékból, majd a raszából a rakta jön létre az ezért felelős agni segítségével, aztán a raktát alakítja mánszává a megfelelő agni – és így tovább, egészen a sukra dhátuig, mely e folyamat végtermékeke. A sukra így a szervezet által előállított legfinomabb szövet, mely egyúttal a legnagyobb energiát is tartalmazza mind közül, ám egészsége és épsége függ az őt létrehozó folyamatban szereplő összes tényező, vagyis a  dhátuk és agnijaik egészségétől vagyis tulajdonképpen az emberi test és lélek egészének egészségétől, illetve magának a bevitt tápláléknak a minőségétől.

Kétfajta étel és gyógynövény létezik, amely segíti az egészséges sukra dhátu képződését és így fokozza a termékenységet. A szanszkritul brimhanának, erősítőnek, táplálónak nevezett ételek az összes testszövet táplálása révén erősítik a sukra dhátut, míg a vrisjának, potencírózónak nevezett táplálékfajták közvetlenül a reproduktív szöveteket építik. Mivel a sukra dhátu létrehozásának elsődleges nyersanyaga a megelőző hat dhátu, s mivel az egészséges sukra létrehozásához mind a hat testszövetnek és agnijaiknak egészségesnek kell lenniük, mindenekelőtt az összes testszövetet tápláló brimhana étrend követése ajánlott azoknak, akik egészséges, életerős gyermeket szeretnének nemzeni.

A tápláló, brimhana étrend leginkább az alábbiakból tevődik össze:

  •  Friss és évszaknak megfelelő biozöldségek és biogyümölcsök (az édes, leveses gyümölcsök)
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • egészséges állatoktól származó, ártalmas anyagokkal és géntechnológiai módszerekkel nem kezelt tej és friss tejtermékek (friss sajt, joghurt, túró, lasszi)
  • mung dahl
  • mandula, dió (legjobb beáztatva; megőrölve zöldségek mellé is adhatjuk őket)
  • aszalt gyümölcsök (mazsola, füge, datolya)
  • ha emésztésünk erős, fogyasszunk fahéjas, kardamonos ghíben megfőtt banánt vagy ghíbe mártogatott datolyát.

 

Vrisja, vagyis potencírozó tápláléknak számít többek között a spárga, a brokkoli, a tej, a tejturmix datolyával vagy érett mangóval, a tejberizs, valamint a méhet, illetve a reproduktív csatornákat tisztító fűszerek, mint a vadzellermag (ajowan) vagy a kömény, illetve a hormonok és a célzott szövetek kapcsolatát javító, kiváló antioxidáns hatásairól is ismert kurkuma (más néven indiai sáfrány).

Hétköznapi csodaszerek

Természetesen soha nem lehet eléggé hangsúlyozni azoknak a „csodaszereknek” a fontosságát, melyek révén mind az általános testi-lelki harmónia megteremtése, mind az egészséges gyermek létrehozása végett talán a legtöbbet tehetünk, és amelyeket talán éppen azért hanyagolunk el a hétköznapokban, mert olyannyira egyszerűek és magától értetődőek. A férj és feleség szeretetteljes, boldog kapcsolata és egy tiszta, harmonikus, spirituális légkör megteremtése alapvető feltétele annak, hogy magunk és gyermekeink számára olyan életet biztosítsunk, melyet valóban érdemes élni.

 

Dr. Pál Dániel

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)