Nyári Ájurvéda tippek

Az ájurvédikus bölcsesség szerint a nyár és a kora ősz – nagyjából a június végétől az október közepéig terjedő időszak – a Pitta dósa időszaka. A forró nyár, akár a csapadékosabb július, akár az aszályos augusztus, a Pitta dósa tulajdonságait tükrözi.

Az alábbi ájurvédikus tanácsok nem követelnek semmiféle különleges erőfeszítést, nem írnak elő rendkívüli szabályokat, egyszerűen csak emlékeztetnek minket arra, hogy miként reagálnánk akkor, ha testünk-lelkünk követné a természet változásait fülünkbe suttogó belső hangunk szavát.

A nyár beköszönte a Pittára jellemző forróságot hozza magával. Kedvenc időszaka ez a hideg Váta és Kapha típusú embereknek, de nehéz és megterhelő lehet a Pitták számára, akiknek szervezetében már éppen elég sok tűz elem van. Gyakran lesz nekik túl sok a külső-belső forróságból, s a hőségben néha mozdulni is alig képesek. A nyár persze mindenkinek „befűt”, és az emberek ösztönösen vágynak mindarra, ami hűsít és nyugatja a Pittát. Ha túl sok Pitta halmozódik fel a nyár során, olyan jellemző Pitta problémáink jöhetnek elő, mint a bőrproblémák, különböző húgyúti megbetegedések és egyéb gyulladások, s lelkiállapotunk is ingerültebbé és dühösebbé válhat.

nyári virágok

nyári virágok

Nem lehet eléggé hangsúlyozni…

A Pittát megterheli a forróság és az erős fény, különösen a Pitta testtípusba tartozó embereknek kell ügyelniük a nyári hónapokban arra, hogy minimális déli napfénynek legyenek kitéve. A Pitták jellemzően érzékeny, rózsaszínes bőre gyorsan leég s fogékonyabb mindenfajta bőrbetegség kialakulására, szemük pedig gyakran nehezen viseli az erős fényt.

Ha sokat vagyunk kint, legyünk elővigyázatosak, hogy ne legyünk közvetlenül sok napsütésnek kitéve, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni! Nincs olyan csodaszer, amely tökéletesebb védelmet nyújtana a tűző Nap fénye ellen, mint ha az árnyékban maradunk.

Úgy tartják, napi tíz perc kora reggeli napozás kifejezetten jót tesz az egészségnek, de 10 és 14 óra között lehetőleg ne menjünk a napra. A túlzottan erős napfény ugyanis nem csupán bőrünket roncsolja, de egészségünket sokkal mélyebben is aláássa. Az ájurvédikus felfogás szerint a túl sok intenzív napfény nagymértékben csökkenti belső energiánkat, a pránát, és rombolja szervezetünk ellenálló képességét. Különösen igaz ez arra, amikor ebéd után tele hassal kifekszünk a déli napra, és hosszú órákon át ott „aszaljuk” magunkat.

Testgyakorlás nyáron

A melegben az emberek ösztönösen Pitta nyugtató tevékenységekre vágynak: leginkább az úszás és a vizes sportok tartoznak ide, de lévén, hogy a Pitta felelős a látásért és a vizuális ingformáció feldolgozásáért is, a természet szépségeinek élvezete – egy csendes erdei séta, vagy egyszerűen csak egy természetben töltött délután – megnyugtatóan hat a Pittára. Ugyanilyen jót tesz egy esti séta a Hold, különösen a telehold hűs fényében, ami növeli a mentális tisztaságot, a szattvát, és nyugtatóan hat az elmére és az érzelmekre.

Testgyakorlást mindig a hűsebb Kapha napszak során végezzünk, reggel 6 és 10 vagy este 6 és 10 között, este azonban kevésbé megterhelő legyen az aktivitás, hogy szervezetünknek könnyebb legyen lenyugodnia a békés alvás érdekében.

Nyáron is jót tesz az egész szervezetnek az olajos masszázs, az abhjanga. Akikben sok a Pitta, néha úgy találják, hogy a szezámolaj nyáron túlzottan hevíti őket, ilyenkor inkább kókusz- vagy olívaolajat használjanak.

Étrendünk a pitta évszakban

A nyári melegben természetes módon csökken az étvágyunk, mivel a környezetben jelen levő sok-sok tűz elemhez szervezetünk úgy igazodik, hogy csökkenti a belső emésztő tűz lángját. Ha a nyári hónapokban kevesebbet kívánunk, ne erőltessük magunkat, annyit együnk csak, amennyit természetesen igényelünk. (Növekedésben lévő gyermekeket persze nem kell diétára fogni!)

Étrendünk leginkább könnyű ételekből álljon, legnagyobb részét pedig azok a friss zöldségek és gyümölcsök tegyék ki, melyeknek nyáron amúgy is szezonja van. Minden dósa számára üdvös, ha étrendjébe minél több friss, lédús és édes gyümölcsöt iktat.

Az összes testtípus számára jót tesz, ha nyáron többet vesz magához a kifejezetten a Pittát csillapító ízekből és minőségekből. Ezek: az édes, a keserű és a fanyar íz, illetve a hideg, a nehéz és az olajos minőség. Ezek leginkább a mértékletesen sózott, fűszerezett, kevés zsiradékkal elkészített ételekben, a zöldsalátákban és a hüvelyesekben találhatók. Nyáron naponta legyen hideg zöldség és leveles saláta a Pitták asztalán.

A hideg dósás típusoknak – Váta vagy Kapha típusúaknak – továbbra is jót tesz, ha meleg ételeket és italokat is fogyasztanak a nyáron. A Pittáknak viszont nagyon jól esnek a hűtött italok, de ezek soha ne legyenek jéghidegek, és soha ne étkezés végén vagy evés után igyuk őket, mert ilyenkor gyengítik az emésztést. Különösen jó a menta, a kamilla vagy az édesgyökér tea. Csodákat tesz a rózsavíz, valamint az édes lasszi, a két rész vízből, egy rész friss joghurtból készített ájurvédikus gyógyital.

Különösen a Pitták vigyázzanak a fűszeres ételekkel. Kerüljék a forró és hevítő ételeket, a túlzottan savanyú, csípős, sós, „magyaros” ízeket, a paradicsomos ételeket és az alkoholt. Bors, pirospaprika és chili helyett inkább koriander, kömény, kurkuma, édeskömény, fahéj, kardamom, és kevés friss gyömbér fűszerezze ételeinket.

A legfontosabb tanácsok a nyári hónapokra

Étrendünkben részesítsük előnyben a Pittát nyugtató, hűvös, édes, keserű, fanyar, olajos ételeket és csökkentsük minimálisra a forró, csípős, sós ételek fogyasztását.

Ha az étvágyunk kisebb, ne erőltessük magunkat, annyit együnk csak, amennyit természetesen kívánunk; ennek is nagy részét azok a friss zöldségek és gyümölcsök tegyék ki, amelyeknek szezonja van.

Szervezetünket ne erőltessük; főleg a déli órákban ne végezzünk aktív testmozgást. Jót tesz viszont az úszás vagy az erdei séta.

Vigyázzunk a túlzott napozással! A déli órákban, ha csak lehet, maradjunk az árnyékban, odakint pedig viseljünk napszemüveget és kalapot.

Összeállította:
Pál Dániel

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)