Test és lélek összefüggései

Az Ájurvéda talán legfőbb elve az, hogy az emberek különbözőek. Az az étel, gyógymód, gyógynövény vagy testgyakorlat, ami jó az egyik embernek, nem biztos, hogy teljes mértékben a hasznára válik egy másiknak. Vannak emberek, akik ha csak ránéznek az ételre, már híznak, míg mások annyit ehetnek, amennyit csak akarnak, nem híznak egy dekát sem. Nemcsak az ételekre, hanem az időjárásra, a fizikai aktivitásra, érzelmi reakcióra, munkahelyi- és életkörülményekre – egyszóval bármilyen környezeti hatásra a különböző emberek testileg és lelkileg is másképp reagálnak. Van, akit egy zajos, nyüzsgő, állandó jövést-menést kívánó munkahely előbb-utóbb – látszólag minden szervi ok nélkül – beteggé tesz, míg mások éppen itt érzik magukat jól, s egy csendes, lassú tevékenységbe belefásulnának. Egyes embereket a hosszú, borús novemberi esőzések lehangolttá, szinte depresszióssá tesznek, mások viszont a borús, nyirkos időjárás beálltával érzik, hogy végre felszabadultak a letaglózó hőség nyomása alól, és élni kezdenek.

Az Ájurvéda felismeri és bizonyos elvek mentén csoportosítja ezeket a különbségeket. Testtípusokat határoz meg. Ezek: a Váta, a Pitta és a Kapha, illetve kombinációik. A Nyugati orvoslás számára sem idegen ez a fajta tipológia, gondoljunk csak a galénoszi (szangvinikus, flegmatikus, kolerikus, melankolikus) felosztásra, vagy a múlt században Kretschmer (aszténiás, atletikus, piknikus) és Sheldon (endomorf, mezomorf, ektomorf) típustanára. Az Ájurvédában azonban a Váta, Pitta, Kapha nem csupán testtípust jelentenek, hanem a test, az elme és a viselkedés (sőt, a környezet) egészére kiterjedő tényezőket vagy elveket. A három dósa minden külső-belső folyamatot szabályoz, úgy a fiziológiai, mint a kognitív és érzelmi működést. A dósák sem nem fizikai, sem nem lelki tényezők – valahol a test és a lélek határán állnak, s a test és az elme kapcsolatát, párbeszédét teszik lehetővé.

ocean and consciousness

Északi Tenger - hága

A dósák tanában az Ájurvéda egyik legfigyelemreméltóbb alapelvét ragadhatjuk meg, nevezetesen azt, hogy a test és a lélek elválaszthatatlan kapcsolatban van egymással. Az Ájurvéda ugyanis leszögezi: bizonyos testi alkatokhoz meghatározott lelki jegyek köthetők, és bizonyos személyiségjegyek meghatározott alkatú emberek körében sokkal sűrűbben fordulnak elő.

Mit jelent ez? Figyeljük meg az emberek viselkedését egy közlekedési dugóban! Egyrészt ideges és nyugtalan embereket látunk izegni-mozogni, akik hátra-hátra tekintgetnek, sűrűn az órájukra pillantanak – ők a Váta típusú emberek, akik minden valószínűség szerint a Váta alkati jegyeit is magukon viselik: vékonyabb testfelépítésűek, száraz bőrűek, gyakran ropognak az ízületeik, sokat mozognak, és érzékenyek a hideg időre.

Látunk aztán embereket, akik dühösen tekintgetnek körbe, esetleg vöröslő fejjel kiabálnak, s az első adandó alkalommal tolakodva megindulnak előre. Ezek a Pitta domináns emberek, közepes felépítésűek, gyakran világos bőrűek, világos hajúak, korán őszülnek, kopaszodnak, nem jól tűrik a meleget, és erős étvágy jellemzi őket.

Végül vannak olyanok is, akik nyugodtan és békésen ülve, szelíden tekintenek a világba, talán még egy újságot sem emelnek fel, hogy elfoglalják magukat. Ők a Kapha típusba tartozó emberek. Testük nagy és erős, gyakran köpcös vagy molett; mozgásuk, élettempójuk lassú; bőrük olajos, zsíros; hajuk erős, vastag szálú; nagy, nedves szemeik vannak és erős, fehér fogaik.

Az Ájurvédában a gyógyítás-gyógyulás folyamatának során kitűntetett szerepet kap a  test és a lélek viszonya, hiszen a dósák befolyásolásával a testi folyamatok változtatása révén hatni tudunk a lélekre, a lelki tényezők változtatásával pedig a testre.

A teljesség igénye nélkül vegyünk néhány konkrét példát: a Váta dósa felel az többek között az idegrendszer működéséért. Az olyan tipikus Váta problémákat, mint az idegesség, szorongás vagy a különböző alvászavarok, remekül orvosolja mindaz, ami a túltengő Váta dósát nyugtatja. Ezek a táplálkozás szintjén lehetnek a következők: a meleg, tápláló, olajos, kiadós ételek fogyasztása (az idegrendszeri problémáknál és az alvászavaroknál specifikus a lefekvés előtt elkkortyolgatott, édes, meleg tej, kis gyömbérrel), az édes, sós, savanyú ízek előtérbe helyezése és a keserű, fanyar, csípős ételek fogyasztásának csökkentése. Mivel a Váta egyik elsődleges jellemzője a mozgás és a változás, az életvitelben eszközölt néhány változás nagy hatással lehet minden Váta problémára. Az Ájurvéda szerint ezért kiemelten fontos, hogy a Váta problémákkal küszködő emberek rendet és rendszerességet vigyenek az életükbe: ügyeljenek a rendszeres étkezésre, a mindennapos rutin kialakítására és követésére, főként a biológiai ritmust leginkább szabályozó lefekvésre és felkelésre.

A temperamentumos, „forrófejű” Pitta emberekre gyakran jellemző a dühkitörésekre, az agresszióra vagy a túlzott versengésre való hajlam. A Pitták mindig szeretnek kockáztatni, legyen szó akár a ma divatos extrém sportokról, egy veszélyesebb előzési manőverről vagy egy rizikós vállalkozás beindításáról, és gyakran túl sokat vállalnak magukra (hiszen önmagukkal is állandó versenyben vannak), olyan teljesítményekre késztetve magukat, melyek aztán egészen biztosan aláássák egészségüket. A hagyományos felfogás szerint a Pitta emberekben a tűz őseleme dominál, és néha szó szerint „túlfűti” őket, mind testi, mind lelki vonatkozásban. Így aztán a Pitták szélsőséges érzelmi reakcióit – és aztán persze a belőlük fakadó számos szomatikus problémát – kiválóan lehet kezelni, minden olyan eljárással, melyek „hűsítik” a testben, lélekben felszaporodott sok Pittát. Ilyenek lehetnek például a mértékletesen űzött „vizes” sportok, leginkább az úszás (de az uszodában sem ajánlott versengeni a szomszéd sávban úszókkal). Kitűnően nyugtatja a Pittát a csendes séta, illetve a természetben, a „zöldben” töltött idő, s lévén, hogy a látás is a tűz elemhez kapcsolódik, minden nyugtató, hűsítő szín, leginkább a zöld és a kék. Erős emésztésüknél fogva a Pitták bírják legkevésbé az éhezést. Ilyenkor fokozottan ingerlékenyek, gyakran pillanat alatt felforr bennük a düh, hiszen az a „tűz”, ami normális esetben az emésztés felé irányulna, most mentális és érzelmi irányban tör elő. Számos munkahelyi konfliktusnak elejét lehetne venni, ha a Pitta főnökök és Pitta beosztottjaik nem egy csésze kávéval kezdenék a napot, hanem odafigyelnének arra, hogy tele gyomorral, megnyugodva menjenek a munkába!

A Kapha egyik jellegzetes problémája a nehézkesség – mind testi, mind lelki szinten. A Kapha emberekben a két legnehezebben mozdítható elem dominál: a víz és a föld. A Kapháknak ezért leginkább arra van szüksége, hogy valami „megmozdítsa” őket mind a test, mind a lélek területén. Az új benyomások, élmények, a változatosságot, minden újítás (környezetünk átrendezése, egy új hobbi vagy sport elkezdése, új ismeretségek), az ösztönző kihívások, illetve a rendszeres testmozgás szárnyakat adnak a Kapháknak, míg ezek hosszú távú hiánya nehézkességet, tunyaságot, depressziót szül bennük.

Összeállította:
Pál Dániel

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)