A Kapha évszak – ájurvédikus tanácsok tavaszra

Az ájurvédikus bölcsesség szerint a tavasz és a kora nyár – nagyjából a márciustól kora júniusig terjedő időszak – a Kapha dósa időszaka. A nyirkos, hűvös tavaszias időjárás a Kapha dósa nedves, nehéz, hideg tulajdonságait tükrözi.

Ahogy beköszönt a kora tavasz, a megújulás, a növekedés időszaka, mind környezetünk, mind testünk-elménk számtalan apró változáson megy át. A tél jeges csendje, s az ekkor uralkodó könnyű, száraz, hideg Váta minőségek a tavasz élettől harsogó, nedves, olajos, nehéz, lágy Kapha jegyeibe váltanak át. Felébred a természet, kizöldül a fű, rügyezni kezdenek a fák, szirmaikat bontogatják a tavaszi virágok. A természettel együtt mi is felélénkülünk: végre kinyithatjuk az ablakokat, vacogás nélkül időzhetünk kint a szabadban, kifekhetünk a harmatos fűbe, és nem csak bőrünkkel, de egész lelkünkkel szívhatjuk magunkba az éltető napfényt.

Ám nagyon gyakran azt is kezdjük érezni, hogy a téli szigetelés jól megkötött rajtunk, különösen csípő és deréktájékon, s ami eddig a hűvös időben melegen tartott, a tavasz frissességében már inkább akadályoz és nehézkessé tesz minket.

Ez az időszak az, amikor szervezetünk belső intelligenciája keresi a módját annak, hogy a tél során az erőteljesebb, magasabb kalóriatartalmú táplálkozással felhalmozódott Kapha nedvességétől, nyálkásságától és nyirkosságától megszabaduljon. Télen az emésztő tűz, az agni teljes lángon lobog, hogy fűtse testünket. Ilyenkor ösztönösen több kiadós, édes, laktató, nehezebben emészthető ételt fogyasztunk. Ám ezekből, bármennyire is vigyázunk, óhatatlanul is sok feldolgozatlan és feldolgozhatatlan méreganyag – áma – képződik szervezetünkben. Amikor a tavaszi melegebb időjárás elkezdi felolvasztani a havat, az évszak változása hasonló hatással van szervezetünkre is. Az áma “felolvad” és térfogata annyira megnövekszik, hogy eltömíti a szervezet csatornáit, a srótákat.

Tavasz - MERU

Tavasz a MERU-ban

Mivel a természet eleve megpróbálja belőlünk kitakarítani a mérgeket, a tavasz nem csupán a megújulás, hanem a megtisztulás időszaka is. Otthonunk mellett a szervezetünket is nagytakarítani kellene ilyenkor. A testi (és lelki) megtisztulás az egyik legfontosabb része tavaszi ájurvédikus teendőinknek.

Leginkább az a két egyszerű, apró fogás ajánlott, melyek segítségével nagyon sok méreganyagtól megszabadíthatjuk szervezetünket: a napközbeni forralt, majd langyosra hűtött víz kortyolgatása, mely amellett, hogy tisztítja a srótákat, tavasszal segít felolvasztani az ámát, illetve az abhjanga, a csodatevő szezámolajos masszázs.

Uralkodó dósánktól függően végezhetünk böjt vagy léböjt kúrákat is, ám vigyázzunk a ma divatos, néha túlzottan megterhelő böjtkúrákkal! Ezek az arra érzékenyeknél – főleg a Váta testtípusú embereknél – súlyos egyensúlytalanságokat okozhatnak. Mielőtt ilyenbe belevágnánk, mindenképp kérjük ki egy orvos vagy Ájurvéda orvos véleményét.

Ám testtípustól függetlenül változtassunk étrendünkön (de testtípustól függően többet vagy kevesebbet!), hogy megfeleljen a Kapha évszaknak. Egy Kapha egyensúlyozó étrend követése a legkitűnőbb módszer arra, hogy megszabadítsuk testünket-lelkünket a télen felhalmozódott Kaphától és ámától.

Fűszeresebb, könnyebb, szárazabb ételeket fogyasszunk, az emésztőrendszer így könnyebben égeti el a felhalmozódott Kaphát. Továbbra is kerüljük viszont a hideg ételeket! Ebédre – és lehetőleg vacsorára is – meleg étel legyen az asztalon, s étkezés közben kortyolgassunk langyos vagy ihatóan meleg folyadékot.

Csökkentsük a télen megszokott adagokat. Szervezetünk kevesebbel is megelégszik már, nem kell annyira fűtenünk, mint a nagy hidegben. A télen fűtőanyagul használt olajos, nehéz, kiadós, magas kalóriatartalmú ételek helyett inkább a tavasszal megjelenő salátafélékből készült nyers salátákat (ezekből minden étkezéshez lehet az asztalon), illetve a könnyű párolt zöldségeket, főzelékeket és a friss csíranövényeket részesítsük előnyben. Az olajban sült ételeket váltsák fel a pirított, tepsiben sült fogások. A Kapha nyákosságát kiválóan csökkenti a méz; de csak akkor, ha  hidegen pörgetett és melegítetlen! Mérsékelten fogyasszuk a mireliteket, ezek is Kapha növelő hatásúak.

A Kapha évszak végén már megjelennek az első gyümölcsök. Fogyasszunk annyi édes és leveses gyümölcsöt, amennyit csak tudunk, bár a Kapha típusúak számára ezek inkább napnyugta előtt ajánlottak, mert később kissé Kapha növelő hatásúak.

A csípős ízek segítenek eltávolítani a Kapha nyálkásságát a szervezetből, különösen az alábbi fűszerek ajánlottak: koriander, kömény, kurkuma és édeskömény. Ghíben pirítva, és párolt zöldségekhez keverve kitűnő tisztító hatásúak, segítik az emésztést és méregtelenítik a májat. Kapha típusúak az erősebb, hevítőbb fűszereket is használhatják, mint amilyen a gyömbér, a csili, a szegfűszeg, és a zellermag.

A leginkább Kapha növelő dolog, amit ebben az időszakban fogyaszthatunk, a hideg, nehéz, krémszerű, sűrű, édes fagylalt, ami a benne lévő kedvezőtlenül társított összetevők és a különböző színezékek, adalékanyagok folytán amúgy is rengeteg ámával terheli meg a szervezetet. Ha bármiféle hajlamunk van a megfázásra, náthára, asztmára, bronchitisre, allergiára, egészen drámai javulást érhetünk el már azzal, hogy csökkentjük vagy kerüljük a fagylaltfogyasztást, és egyáltalán tartózkodunk minden hideg ételtől és italtól. Ha erősen Kapha típusúak vagyunk, mindenképpen kerüljük a fagylaltot, és fokozottan figyeljünk a Kapha nyugtató étrend előírásaira.

A Kapha dósa a Vátához hasonlóan hideg. A természet jelzése a tavasszal jelentkező vágy, hogy a téli lehangoló bezártság után kimenjünk a szabadba, magunkba szívjuk az életet adó Nap első meleg sugarait, s feltöltekezzünk fényével. Ne fojtsuk el ezt magunkban – nagyon jól egyensúlyozza a hűvös Kaphát, ha kimegyünk a szabadba és élvezzük a tavaszi napfényt, különösen kora reggel.

A Kapha súlyossága nehézkességet vált ki, testileg és lelkileg egyaránt. Főleg a Kapháknak van szüksége ilyenkor valamilyen ösztönző tevékenységre és új élményekre. Kitűnő lehetőséget biztosít erre egy kellemes kirándulás, melynek során újra felfedezhetjük a megújuló tavaszi természetet. Bármilyen testtípusúak legyünk is, mindenképpen jót tesz, ha ügyelünk a rendszeres testmozgásra, sportolásra, a Kapha erőt és kitartást biztosít ehhez.

A Kapha dósa lassúságát, nehézkességét jól ellensúlyozza, ha tartjuk magunkat a megfelelő napi rutinhoz. Ám a tavasz itt is változást hoz. Ha a későn kezdődő téli reggeleken álmos medvebocs módjára néha tovább szunyókáltunk, bocsánatos bűnnek számított, s az ekkor uralkodó Váta dósát is segített egyensúlyban tartani. A Kapha időszakban azonban kiemelten fontos a korán kelés, legkésőbb hat órakor, amikor a kora reggeli időszakban uralkodó Váta dósa frissessége még ösztönzően hat ránk. Ekkor frissen, tiszta fejjel ébredünk, s egész nap megőrizhetjük ezt az energikusságot. Erre ösztönöz bennünket a természet is, mely minden nappal egyre korábban ébred – és soha nem éjfél után vagy hajnalban tér nyugovóra!

Ne szunyókáljunk napközben! Amellett, hogy a napközbeni alvás pangást hoz létre a szervezetben, és növeli a Kapha, valamint az áma mennyiségét, az elmét is tompává teszi, s akadályozza a szellemi tisztaság elérését. Természetesen fontos a megfelelő pihenés, de ezt inkább a korai lefekvéssel, valamit a Transzcendentális Meditáció gyakorlása által nyújtott mélypihenéssel teremtsük meg.

Dr. Pál Dániel

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)