A PMS kezelése ájurvédával

A havi ciklus előtti tünet együttes, a PMS (premenstrual syndrome) mintegy 150 tünetét tartja számon az orvostársadalom. A havi tisztulás gyakorta tekintjük a nő mindennapi életét megkeserítő kényelmetlenségnek, mert fáradtságot, érzékenységet, és a test különböző részein tapasztalható fájdalmat eredményez. Ugyanakkor az ájurvéda áldásnak tartja a ciklust, hiszen célja nem csupán a fogantatásra való felkészítés, de a szervezet méregtelenítése is.

A nőknek tehát havonta adódik lehetőségük testük megújítására, s az ájurvéda segíthet abban, hogy ezt az időszakot is kellemessé varázsolják.

Bár az orvosok manapság egyre inkább felismerik, hogy a stressz, a helytelen életmód és étrend mind-mind jelentős szerepet játszanak a PMS kialakulásában, nem igazán tudnak megoldást kínálni az oly sokféle tünetet mutató összetett gondra. Teljes megoldást sem a tabletták, sem a progeszteron pótlás, sem a vitaminok, de még a nyugtatók sem nyújtanak, hiszen ezek mind csak a tünetek egy-egy oldalát próbálják kezelni, nem pedig a tünetek gyökerét kutatják.

Kora Ősz

kora őszi fények

A PMS előidézői

Az ájurvéda úgy véli, a tünetek akkor jelentkeznek, amikor a következő három, egymással szorosan összefüggő tényező egyike, másika vagy mindegyike megjelenik életünkben:

  1. Felborul a bioritmusunk
  2. Egy vagy több ájurvédikus dósánk kibillen az egyensúlyából
  3. Túl sok ama, avagy anyagcseréből származó méreganyag halmozódik fel a szervezetünkben.

Vegyük hát sorra ezt a három tényezőt.

A bioritmus felborulása

Nem nehéz belátni, hogy bioritmusunk ugyanolyan természetes ritmus, mint akár a nappal és az éjszaka vagy az évszakok váltakozása. Ezért, ha rendszeresen sérül, a szervezet egészére hatással lesz, azaz a havi ciklusban is rendellenességeket eredményez. Például az állandó késői lefekvés, a rendszertelen alvás vagy étkezés mind a természetes ritmust sértik.

Váta, pitta vagy kapha zavar

Az ájurvédából ismert mind a három dósa (pszicho-fiziológiai típus), azaz a váta, pitta és kapha is szerepet vállal a menstruációs ciklus folyamatában. A váta a lefelé áramlás, a kapha a folyadéktermelés, míg a pitta a vér és hormonok, valamint a tisztulás aspektusáért felel. Ha pedig valamelyik dósa egyensúlya a nem megfelelő életmód miatt felborul, akkor a menstruációban általa vállalt feladat ellátása sérül, azaz az említett területen rendellenesség jelentkezik.

A tünetek, attól függően, hogy melyik dósa egyensúlya borult fel különbözőek lehetnek.

A váta dósa egyensúlyzavara esetén aggodalom, álmatlanság, görcsök és szorulás jelentkeznek.

A pitta dósa egyensúlyzavara ingerlékenységet, hányingert, erős vérzést és éhségérzetet hoz.

A kapha egyensúlyzavara pedig puffadással, vízvisszatartással, mellduzzadással és levertséggel párosul. Hogyha mindhárom dósa tünet-együttesben találunk ránk jellemzőt, az azt jelenti, hogy több dósánk, vagy éppen mindegyik dósánk egyensúlya felborult. Ilyenkor az a legjobb, ha először a váta dósa egyensúlyát állítjuk helyre, hiszen a váta egyensúlyzavara maga után vonhatja a többi dósa egyensúlyzavarát is, ezért is nevezik a váta dósát a dósák királyának.

Az ama felhalmozódása

A harmadik, havi ciklussal kapcsolatos gondokat okozó tényező az ama, avagy a nem megfelelő anyagcseréből visszamaradt tisztátalanság, méreganyag testben való felhalmozódása.

A természet tökéletes szervezésének köszönhetően a havi ciklus lehetőséget ad az ama eltávozására, ezért tapasztalhatunk ilyenkor hasmenést, hányingert, görcsöket, erős vérzést, s érezhetjük magunkat a ciklus után nagyon jól.

S mi idézi elő az ama felhalmozódását? A helytelen életmód, étkezés, a környezeti szennyeződés testben való felhalmozódása. Ha tehát szeretnénk szervezetünket megtisztítani a tisztátalanságtól, s ezzel együtt elkerülni az ama okozta PMS tüneteket, akkor egész hónapban fogyasszunk kevesebb alkoholt, koffeint, cukros vagy túl sós ételt, és kerüljük a gyorsételeket is, fogyasszunk minél tisztább, s lehetőleg otthon elkészített ételt, valamint töltsünk minél több időt a friss levegőn, a szabadban.

Ájurvédikus tanácsok a PMS elkerülésére

  1. Pihenjünk a legerősebb vérzés napjaiban – általában az első 2-3 napban. Nem feltétlenül kell ágyban feküdnünk, de lassítsunk a hétköznapok ritmusán, fogyasszunk könnyen emészthető, jól megfőtt és meleg ételeket, s bújjunk ágyba este tízkor.
  2. Csak könnyű testmozgást végezzünk. Még ha egyébként erőteljes mozgáshoz szoktattuk is szervezetünket, ami segít a menstruáció könnyebb elviselésében, akkor se folytassuk ezt a havi ciklus alatt. Napi 15-30 perc séta elegendő.
  3. Forduljunk befelé. Minél kevesebb szellemileg megerőltető tevékenységben vegyünk részt, figyeljük testünket, és hallgassunk a megnövekedett pihenés iránti igényére.
  4. Fogyasszunk váta nyugtató ételeket. Ilyenek a könnyű, nedves, meleg, jól főtt étkek. Kerüljük a szénsavas, hideg italokat, ételeket, a csokoládét, a sajtokat, joghurtot és olajban sülteket.
  5. A kívánást vegyük könnyedén. Előfordulhat, hogy cukros vagy sós étkeket kívánunk vérzés idején, ez a váta egyensúlyozására való természetes vágyunk megnyilvánulása.
  6. A fürdést és olajozást kerüljük. Legfeljebb a ciklus 4-5. napján végezzünk könnyű olajos fejmasszázst, mert ez nyugtatja a váta dósát.
  7. Hanyagoljuk a nemi életet. Az ájurvéda az apana váta (a váta dósa menstruációért felelős aldósája) lefelé áramló folyamatának megzavarása miatt nem ajánlja a nemi életet ebben a néhány napban.
  8. Inkább betétet használjunk, s ne tampont. A tampon jellegéből adódóan meggátolja a vér szabad kifelé áramlását, ezért az ájurvéda nem javasolja. Ha mégsem tudjuk nélkülözni, legalább este és otthon váltsunk betétre.

 

Dienes-Nagy Erika

Ajánlott irodalom: Deepak Chopra: Tökéletes egészség (Édesvíz); Dr. Nancy Lonsdorf ájurvéda orvosnő írásai 

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)