Le a kilókkal!

Ájurvédikus fogyókúrás tanácsok, nem csak hölgyeknek

Lassan vége a nyárnak, s talán felmerül bennünk a kérdés: mi lett a nyári fagyizások és grillpartik eredménye? Önbecsülésünk, s egészségünk érdekében tehát itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk az egészséges testsúly eléréséért.  

Dr. Nancy Lonsdorf Maharishi Ájurvéda (MAV) orvosnő 5 lépésben foglalta össze súlycsökkentő ájurvédikus ötleteit.

1. lépés: Csekély és könnyen emészthető vacsora

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy komoly eredményt szinte lehetetlen elérni, ha estére nehéz és sok ételt fogyasztunk – kezdi. – Az ájurvéda elmondja, hogy az emésztő tűz, az agni, este a leggyengébb. Ha pedig evés után pár órával lefekszünk, az emésztés tovább lassul, ahogy az anyagcsere és a keringés is. Így aztán a megevett étel emésztetlen marad, s méreganyagot, zsírokat és többletsúlyt termel. Különösen fontos elkerülni este a sajtokat, a joghurtot, az édességeket, a vörös húsokat, a maradékokat, a hideg és a finomított ételeket. A szárnyasokat, a halat és az édességeket is hagyjuk ki.

Este lehetőleg már csak vegetáriánus, meleg és könnyű, folyékony ételeket vegyünk magunkhoz. Ha erősen túlsúlyosak vagyunk, a következő összeállítást javasoljuk: 1. fogás: habarás, rántás és tejszín nélküli könnyű leves, 2. fogás: vízben főtt gabonaféle (rizs, árpa, kuszkusz) és extra szűz olíva olajon párolt, grillezett vagy hirtelen kisütött zöldségek, egy kevés bio cukorral.

le a kilókkal

cukormentes barackos

2. lépés: Kiadós étkezés délben

Mivel az emésztő tűz délben a legerősebb, és ez után még sok-sok óránk marad estig a bevitt ételt feldolgozására, a déli étkezésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy változatos, meleg, főtt és mind a hat ízt (édes, savanyú, sós, keserű, fanyar, csípős) tartalmazó fogásokat vegyünk magunkhoz. A meleg étel fogyasztását azért hangsúlyozzuk olyan sokat, mert könnyebben emészthető, a hideg étel gátolja az emésztést, lehűti az emésztő tüzet, ami emésztési zavarokhoz, méreganyag, hosszú távon pedig súlyfelesleg felhalmozódásához vezet.

Az étkezés változatosságára pedig azért érdemes figyelni, mert így nem alakulhat ki az étel utáni sóvárgás, ami a legtöbb egyoldalú diéta hátránya.

3. lépés: Igyunk forralt vizet napközben

A szervezet tisztítására kiválóan alkalmas a termoszban magunknál hordott forralt víz (legalább 10 percig és tiszta forrás- vagy ásványvízből készült víz legyen). Amellett, hogy az emésztő traktust tisztítja, az egész testben feloldja a méreganyagokat, javítja az emésztést, ezzel gátolja a felesleg felhalmozódását és az étkezések közötti étvágyat is csillapítja. Ismerek olyanokat, akik pusztán forralt víz ivással 2-3 kilótól szabadultak meg. Bármikor, amikor napközben megszomjazunk, töltsünk egy keveset a pohárba, s ha már fogyasztható hőmérsékletű, kortyolgassuk.

4. lépés: Kerüljük a maradék ételeket

A MAV úgy tartja, hogy a már megfőtt étel tápértéke és emészthetősége egyaránt komolyan sérül, hogyha a hűtőszekrénybe tesszük, hiszen éppen a legfontosabbat, azaz az életet adó frissességét veszíti el. A táplálkozás során az ételből nem csak molekulákat veszünk magunkhoz, de életerőt (pránát) is, és a természet intelligenciáját. A természet életerejét és intelligenciáját tartalmazó rezgéseket romboljuk le a friss, meleg étel lehűtésével. A maradékokból az emésztőrendszerben ama termelő salakanyag válik, mely méreganyag-felhalmozódást, dugulást, többletsúlyt és végül betegségeket eredményez.

5. lépés: Mozogjunk!

A mozgás szinte minden bajunkra megoldást jelenthet. Amellett, hogy serkenti az emésztést, felgyorsítja az anyagcserét, az ürítést is elősegíti és javítja az arc, test tónusát, erővel tölt fel, a csontok sűrűségét is növeli, s persze a testsúlyunkat is rendben tartja. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy minden nap áldozunk egy kis időt a sétára. Az étkezés utáni séta, különösen az esti étkezés utáni, nagyon hatékony.

S még egy-két jó tanács

  • Feküdjünk le 22 óra előtt, mert a salakanyagok anyagcseréje este 10 után kezdődik, éber állapotban, vagy ha ilyenkor eszünk, a folyamat lelassul.
  • Használjunk emésztést segítő és zsírégető fűszereket: friss gyömbért, római köményt, fekete borsot, kurkumát és görögszénát.
  • Ne tartsunk otthon káros rágcsálnivalókat, csakis egészségeseket: friss gyümölcsöket, szárított gyümölcsöket, magvakat, frissen facsart zöldségleveket, teljes kiőrlésű ropogtatni valókat.
  • A test és elme egyensúlyának megőrzésére naponta meditáljunk és végezzünk jóga gyakorlatokat, így az étel iránit sóvárgást is csökkenthetjük.
  • Részesüljünk évente kétszer pancsakarma (masszázs, hőkezelés és belső tisztítás összetett eljárása) kezelésben a méreganyagok felhalmozódásának elkerülése végett.
  • Étrendünkben csakis bio, extra szűz olíva olaj, illetve bio vajból készített ghí, azaz tisztított vaj kapjon helyet. A nem bio termesztésből származó olajokat, zsírokat kerüljük, főként a szója és a kukorica olajokat. Étrendünkben talán a legfontosabb a zsírok tisztaságára figyelni, mert a tisztátalan zsírok okozhatják a legtöbb egészségügyi gondot.

 

Dienes-Nagy Erika

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)