Gyógyítás és öngyógyítás az Ájurvédában II.

A Pitta dósa

Az előző posztunkban a Váta dósával és testtípussal összefüggő problémákra kerestünk egyszerű, ájurvédikus öngyógyító eljárásokat. Az alábbiakban olyan praktikákat ismertetünk, melyek a Pitta dósa egyensúlyzavarait orvosolják.

A Pitta dósa felel az emberi szervezetben az anyagcseréért, az emésztésért és mindenfajta átalakításért (beleértve a környezeti hatások és az érzelmek “megemésztését” is), ezen felül őrködik a látás, a bőr és a hőháztartás felett. Ahogy a Váta a dósák “vezetője”, úgy a Pittának is megvan a maga speciális funkciója: ez a dósa kapcsolódik a legszorosabban az Agnihoz, a belső emésztő tűzhöz, melynek az Ájurvéda kitűntetett jelentőséget tulajdonít. A jó emésztés ugyanis azt jelenti, hogy a táplálékot minden szinten képesek vagyunk lebontani, egyre finomabb szövetekké – dhátukká – alakítani, illetve az e folyamatok során keletkezett salakanyagokat eltávolítani.

Tüzes természetük miatt a Pitta típusú emberek szeretnek mindent, ami hűvös s érzékenyek mindenre, ami forró: nem bírják jól a nyári kánikulát, szinte “letaglózza” őket a meleg. Érzékeny bőrük gyorsan leég. Szemük gyakran érzékeny az erős fényre. Jól érzik viszont magukat, amikor az idő hűvösre vált; vonzódnak a hűtött ételekhez, italokhoz, a vizes és a téli sportokhoz, s vizuális típusok révén csodákat tesz velük a természet szépségének élvezete, valamint általában véve is a zöld és a kék szín.

A Pittákra általánosan jellemző a dinamizmus. Vállalkozó szelleműek, szeretik a kihívásokat, de ez azzal a veszéllyel is járhat, hogy túlhajszolják magukat. Ilyenkor aztán gyakran ingerültté, indulatossá válnak vagy mindenben és mindenkiben a hibát látva túlzott tökéletességre törekszenek. Ezért fontos, hogy időnként lelassítsák az egész napos hajszát, és pihenjenek. Különösen ajánlott a mély meditáció, a Gandharva-zene hallgatása, egy csendes, erdei séta vagy az olyan hűsítő sportok, mint az úszás és a síelés.

A Pitta legfőbb székhelye a szervezetben a gyomor és a vékonybél, ezért a Pitta típusú embereknek természettől fogva erős az emésztésük. Ők azok, akik, ha emésztésük jól működik, szinte mindenből ehetnek egy keveset, másrészt viszont legjellemzőbb betegségük a savas gyomor és a gyomorfekély. Talán rájuk érvényes leginkább az ájurvédikus mondás: “Ha az étrend nem megfelelő, a gyógyszerek mit sem érnek; ha az étrend megfelelő, a gyógyszerek nem is kellenek.”

napfelkelte

nyári NapfelkeltE

A forró és hevítő ételek, a túlzottan savanyú, csípős, sós, “magyaros” ízek erőteljesen ingerlik a Pittát. Vigyázzunk ezekkel! Pitta növelő hatása van továbbá a savanyított tejtermékeknek (különösen ha este fogyasztjuk őket), a savanykás gyümölcsöknek, az erjesztett, ecetes élelmiszereknek, valamint az alkoholnak.

A Pitták jó emésztésüket úgy tudják megőrizni, hogy rendszeresen esznek, és nem csúsztatják el vagy hagyják ki az étkezéseket. A Pitták dühösek és ingerlékenyek lesznek, amikor túlzottan éhesek, és hajlamosak túl sokat habzsolni, hogy lobogó éhségüket csillapítsák, ami aztán kényelmetlenséget és nehézkességet okoz étkezés után. Ők a legkényesebbek a tiszta étrendre, s nekik tesz a legjobbat a vegetáriánus táplálkozásra való áttérés.

A Pitta dósa egyensúlyban tartására legmegfelelőbb az édes, a keserű és a fanyar íz, illetve a hideg, a nehéz és az olajos minőség. Leginkább a mértékletesen sózott és fűszerezett, kevés zsiradékkal elkészített ételek a megfelelőek, valamint a laktató, magas szénhidráttartalmú ételek, a magvak, babfélék és főzelékek. A keserű és a fanyar ízeket leginkább a zöldsaláták és a hüvelyesek biztosítják, s amikor szezonja van, naponta legyen hideg zöldség és leveles saláta a Pitták asztalán. A Pitta gyomor megnyugtatására különösen előnyös annak az ájurvédikus szabálynak a követése, melyet minden gyermek ösztönösen tud: kezdjük az édességgel a menüt! Az édes íz csillapítja a túlzott étvágyat, s hozzásegít, hogy csak annyit együnk, amennyire szervezetünknek szüksége van.

Étkezés közben hűvös (azaz szobahőmérsékletű) vagy langyos italok kortyolgatásával rétegeljük a szilárd táplálékot és a folyadékot. A nyári melegben fogyaszthatunk hűtött italokat, de ezek soha ne legyenek jéghidegek! Különösen jó a menta, a kamilla vagy az édesgyökér tea.

Nyugodtan, ülve, kellemes környezetben étkezzünk! Amikor dühösek, ingerültek vagyunk, még a leggondosabban elkészített ételből is mérgeket termelünk.

A Pitták és a Pitta problémával küszködők sok tejet igyanak, lehetőleg édesen, ghível, s inkább langyosan, mint tűzforrón. Egy pohár langyos tej két teáskanál ghível segít megszabadulni a fölösleges Pittától. A tejtermékek közül a tejszín, valamint az édes lasszi tesz még csodákat, a gyümölcsök közül az édes gyümölcsök nyugtatják a Pittát, legkiválóbb mind közül a kókusz. A következő fűszerek nagy mértékben segítenek egy Pitta-egyensúlyozó étrend kialakításában: koriander, kömény, kurkuma, édesgyökér, édeskömény, fahéj, kardamom mag, és friss gyömbér.

Csodás Pitta nyugtató hatásairól ismert még a rózsa, mind aromaolaj, mind rózsavíz formájában: a nyári forróságban hűsít, javítja az emésztést, megnyugtatja az érzelmeket, tisztítja az elmét, és a szeretet érzésével tölti meg a szívet.

Dr. Pál Dániel

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)