Az Ájurvéda és az erek egészsége

Statisztikák szerint a szív és érrendszeri betegségek szedik a legtöbb áldozatot: többet, mint a következő hét fő halálozási ok együttvéve! Ennek azonban nem kellene így lennie. A hétköznapokban is sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük ezeknek a betegségeknek a kialakulását. Az alábbiakban azokat megelőzési módszereket tekintjük át, melyeket a Maharishi Ájurvéda hagyománya javasol, elsősorban Ernst Schrott és Wolfgang Schachinger kitűnő könyvére támaszkodva.

Rendszeresség és pihenés

Az ájurvédikus felfogás a keringési rendszer problémáit elsődlegesen a mozgásért és információáramlásért felelős alapprincípium, a Váta dósa, különösen annak egyik aldósája, az egész testben szétáramló Vjána Váta egyensúlyvesztéséhez kapcsolja. Így e problémák megelőzésében és kezelésében a Váta elv egyensúlyának megteremtése kapja a legnagyobb szerepet.

A rendszertelenségre hajlamos Váta elv normális mederbe terelésének egyik legkitűnőbb módja a rendszerességre törekvés és egy egészséges napi ritmus megteremtése. Az Ájurvéda bölcsessége minden probléma kezelésében különös hangsúlyt fektet a rendszerességre. Mivel a természetben rend van és ismétlődés, az ember számára is áldásos, ha a természet részeként rendszeresen él. A rendszeres napi rutin segít megőrizni a testi-lelki harmóniát, és ha ez valamiért meggyengült volna, ismét természetes mederbe tereli életünket.

A napirend főbb pontjai a következők: igyekezzünk egy természetes nappal-éjszaka ritmust kialakítani. Korán (este tíz óráig bezáróan) feküdjünk le és korán (reggel hat óra körül) keljünk fel. Minden nap rendszeresen ugyanabban az időben étkezzünk, és az étkezések között ne nassoljunk, hogy az agni, az emésztő tűz zavartalanul végezhesse dolgát. Fő étkezésünk az ebéd legyen, dél és egy óra között, amikor agnink a leghatékonyabban működik. Mindig ülve és nyugodt körülmények között együnk. A napi aktivitás végeztével szakítsunk időt arra, hogy képesek legyünk „lepörögni.” Este ne végezzünk megerőltető munkát – ez már éjszakai nyugalmunk rovására megy. Fordítsunk elegendő időt napközben is egy-egy rövid pihenőre, ha pedig fáradtak vagyunk, tudatosan keressük a feltöltődés lehetőségét.

Hortenziák

hortenzia sövény nyári napsütésben

A mai zaklatott világban nem hangsúlyozható eleget a pihenés szerepe, mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében. Az elégtelen alvás hamar kibillenti egyensúlyából a Vátát. Törekedjünk arra, hogy kipihentek legyünk és eleget aludjunk. Ágyneműnk és hálóruhánk természetes anyagból készüljön, és iktassuk ki hálóhelyünk közeléből az elektromos erőtereket. Segíti a pihentető alvást, ha fejünk dél vagy kelet felé néz, amikor alszunk. (Előbbi mély álmot hoz, utóbbi a tudatosság növekedéséhez járul hozzá.) Lefekvés előtt lehetőleg ne nézzünk tévét és a monitor előtt se üljünk hosszasan, a vibráló képernyő ugyanis még órákig izgatottságban tartja az idegrendszert.

Stresszkezelés

A stressz a mindennapi élet kihívásaira adott helytelen reakció, mely számtalan károsodásét felelős testi-lelki szinten egyaránt. A Maharishi Ájurvéda az egyik leghatásosabb stresszkezelő eljárásnak a Transzcendentális Meditációt (TM) tartja, melynek hatékonyságát, ezen belül az erek egészségére gyakorolt jó hatásait számos tudományos kutatás is alátámasztja. Ezek a vizsgálatok többek között megállapították, hogy a TM által megteremtett mély testi-lelki pihenés csökkenti a vérben található stresszvegyületek szintjét, mérsékli az erek elzáródását, megelőzi, sőt visszafordítja az artériák megkeményedését és hasonló mértékben csökkenti a vérnyomást, mint egy gyengébb vérnyomáscsökkentő gyógyszer – annak mellékhatásai nélkül. Így, mint azt egy közelmúltban publikált tanulmány megállapítja, ideális lehet azon magas vérnyomással küszködő betegek számára, akiknek a vérnyomása most kezdett belépni a veszélyes tartományba, hiszen ezáltal akár a gyógyszerszedést is elkerülhetik.

Táplálkozás

Különösen az érfalakon létrejövő lerakódások esetében kap nagy jelentőséget a táplálkozás, hiszen ezeket az ájurvéda egy olyan anyagcserezavarnak tartja, melynek során az agni elégtelensége folytán a tápanyagot életerővé (ódzsasszá) alakító folyamat egy bizonyos szintjén nem funkcionál megfelelően, és így ámát, méreganyagot termel (például a magas koleszterin szint esetén a zsíranyagcseréért felelős méda-agni zavaráról van szó).

Az emésztő tűz erősítésében és az áma megszűntetésében sokat segít a laktovegetáriánus étrendre való (fokozatos) áttérés. A növényi táplálkozás nem köretek fogyasztását jelenti: ma már számtalan szakácskönyvből meríthetünk ötleteket ahhoz, hogy miként készíthetünk fantáziadús és ízletes ételeket zöldségekből és tejtermékekből. Gazdagítsuk világunkat, tágítsuk látókörünket ezek megismerésével!

Igyekezzünk friss, tiszta élelmiszereket fogyasztani, kerüljük a konzerveket, a hideg maradékokat, melyek lerakódásokat (ámát) képeznek a test csatornáiban. A szintén nehezen emészthető savanyított tejtermékeket (sajtot, túrót, joghurtot) ne este, hanem délben fogyasszuk, amikor erős az agni. Ecet, mustár és ketchup helyett használjunk citromlevet és friss fűszernövényeket: korianderlevelet, mentát, bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót, zsályát vagy vizitormát. Az emésztés erősítésére alkalmazzunk antioxidáns fűszereket, melyek minden testtípus számára kiválóak: kurkumát, koriandert, gyömbért, köményt és édesköményt. A feldolgozott, finomított készételek helyett magunk készítsük ételeinket, a befektetett idő többszörösen megtérül!

A test méregtelenítésére és a lerakódott toxikus anyagok eltávolítására kiváló módszer a rizskásás böjt. Két-két evőkanál bászmati rizst (vagy bármilyen más, jó minőségű rizst) és feles, hántolt sárgamungot fél liter vízben egy órán át főzünk. Kis sóval, kurkumával, köménnyel vagy gyömbérrel ízesítjük. Ezt fogyasszuk három napon keresztül reggel, délben és este. Napközben az agni élénkítésére és a méreganyagok kiöblítésére az ún. „forralt vizes kúrát” végezzük: tíz percen keresztül forralt, majd termoszban tárolt vízből igyunk fél óránként 2-3 kortyot. (A forralással a víz minősége megváltozik, édesebb lesz, nyugtatja a Vátát és könnyebben eljut a sejtekhez. Várjuk meg, míg a víz kellemesen melegre hűl. A rendszeresség, nem a megivott mennyiség számít.) Mozogjunk sokat, legjobb a fél órás séta (nyugodtabb vagy élénkebb ütemben, ahogy jól esik), és mindig pihenjünk eleget. A negyedik nap reggelén fél csésze vízben 1 evőkanál ricinusolajat elkeverve (hozzá esetleg fél citrom leve, csipet só és gyömbér) és elfogyasztva fejezzük be a kúrát, majd fokozatosan térjünk vissza a könnyű, meleg, vegetáriánus ételekre.

Ki kell még terünk a sófogyasztásra is. Az Ájurvéda nézete szerint a só a Pitta és a Kapha dósát ingerli. Azok az emberek reagálnak a sóbevitelre vérnyomás emelkedéssel, akik ebbe a testtípusba tartoznak, esetükben jó hatású a konyhasó fogyasztásának csökkenése, mely egy csapott evőkanálnyit (3-5 grammot) jelent. A Váta testtípusba tartozók számára azonban legtöbbször felesleges a sómentes vagy csökkentett sóbevitellel járó diéta. Figyeljünk azonban a feldolgozott élelmiszerekben jelenlévő rejtett sóra, melyek révén gyakran az ajánlott napi bevitel többszörösét juttatjuk szervezetünkbe!

Felhasznált és ajánlott irodalom:
Dr. Ernst Schrott – Dr. Wolfgang Schachinger: Ájurvéda a szív és érrendszeri betegségek gyógyításában. Édesvíz Kiadó, 2003.
Maharishi Mahesh Yogi: A Lét Tudománya és az Élet Művészete – Transzcendentális Meditáció. Excalibur Könyvkiadó, 2007.

Pál Dániel

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)