Az ájurvéda és a munkahelyi stressz

Összhangban önmagunkkal – összhangban a környezettel


Az ájurvédikus felfogás – mint minden holisztikus rendszer – azt vallja, hogy minél inkább összhangban vagyunk önmagunkkal és a környezetünkkel, annál jobban képesek vagyunk megbirkózni a stresszel, legyen az munkahelyi vagy más természetű. Ha időt szánunk arra, hogy a munkavégzés előtt és a munkavégzés után önmagunkkal foglalkozzunk, azzal a munka során bennünket érő stresszek kezelése és feloldása is könnyebbé válik. Ebben pedig további segítséget jelent, ha megtaláljuk az a tevékenységet, mely igazán összhangban van test-elme típusunkkal.

Vértezd fel magad!

Ájurvédikus szemmel nézve minél inkább „felvértezzük” magunkat egészséggel, harmóniával, derűvel és belső egyensúllyal, annál nehezebben képesek a bennünket érő környezeti hatások vagy a ránk nehezedő kihívások kimozdítani bennünket ebből az állapotból. Így minden olyan tevékenység, melyet test-elme rendszerünk harmóniájának megteremtésére fordítunk, egyúttal stressz tűrő képességünk javítását is jelenti. Ebben kiemelt fontosságot kap egy rendszeres napi rutin kialakítása, mely a külső stresszhatások által legkönnyebben kibillenő dósa, a Váta dósa egyensúlyban tartását is elősegíti. A rutin alapja az elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű pihenés, illetve a rendszeres életvitel. A napi stresszkezelés egyik legfontosabb eleme a rendszeres meditáció. Az elmúlt évtizedekben számtalan tudományos kutatás mutatott rá, hogy a mély meditáció rendkívül hatékony eszköznek bizonyul mind a stresszkezelés, mind a stresszoldás területén. A legtöbbet kutatott ilyen módszer a Transzcendentális Meditáció (TM), mellyel kapcsolatban a hetvenes évek óta több száz ez irányú tudományos vizsgálatot végeztek. A TM gyakorlás során a test és az elme egy rendkívül mély nyugalmi állapotba kerül, mely már a kezdő meditálóknál is jóval mélyebb az alvás által létrehozott pihenésnél. E mélynyugalom során pedig valami rendkívüli történik az emberi szervezetben: az a folyamat, mely a külső stresszhatások nyomán fiziológiai elváltozásokat okozott, a visszájára fordul, s a test és az idegrendszer szinte „kidobja” magából a káros elváltozásokat. A mélypihenés során megtapasztalt csendes és boldog, ugyanakkor nagyfokú éberséggel teli állapot emellett egy olyan stabil és integráns testi-lelki működést alakít ki, melynek következtében a meditálók sokkal jobban képesek alkalmazkodni a környezet szélsőséges hatásaihoz, azaz ellenállóbak a stresszekkel szemben.
MERU Hollandia

MERU-HOLLANDIA

Merj változtatni

A munkahelyi stressz kialakulásának egy másik jelentős oka, hogy számos ember olyan tevékenységet végez, amely nem az ő test-elme típusának megfelelő, így elkerülhetetlenül olyan környezeti ingereknek lesz kitéve, melyek természetes egyensúlyának felborulásához vezetnek. Így például a Váta típusba tartozók számára az olyan munkakörnyezet a legideálisabb, ahol a kiszámíthatóság és a rendszeresség uralkodik. A Váták természetüktől fogva igénylik a nyugalmat, a csendet és a meleg környezetet. A Váták általában mindenben gyorsak, ám hajlamosak a felületességre. Aktívak, beszédesek, impulzívak, kreatívak, fantáziájuk gazdag és eleven. Elméjük sokfelé és sebesen szárnyal, mások számára sokszor követhetetlen gyorsasággal. Ennek folytán kiemelkedően teljesítenek az olyan tevékenységekben, ahol gyors felfogás és reagálás szükséges, azonban nem képesek a koncentrációt és a fizikai aktivitást túl sokáig fenntartani, ezért különösen hálásak, ha van idejük egy rövidke pihenővel megszakítani a munkát, hogy feltölthessék „energiatelepeiket.” A nagy felelősséggel járó vagy vezető pozíciót jelentő munkákat általában nem szívesen vállalják el. Nehezen viselik a túl erős környezeti ingereket, a zajokat, az állandó készültséget, valamint a hideget és a huzatot. Idegrendszerük és érzékelésük kifinomult és érzékeny – a három típus közül a legkevésbé bírják a pszichés terhelést és az éjszakázást. 

A forró Pitták igazi vezéregyéniségek és vállalkozó szellemek. Célorientáltak, igazi karrieristák, akik mindig följebb és előrébb akarnak jutni, különösen, ha van kivel versengeni! Jó szónokok, meggyőző tárgyalópartnerek, s ha egyensúlyban vannak, barátságosak és szívélyesek. A szétszórtságra hajlamos Vátákkal szemben hatékonyan és pontosan szervezik az életüket, igénylik a rendet és a rendezett környezetet. Találékonyak, intellektusok éles és pontos. Imádják a kihívásokat, ám gyakran ez lehet a vesztük is: vakmerőségük sokszor olyan helyzetekbe hozhatja őket, amellyel nem képesek megbirkózni, és sok esetben annyi terhet és feladatot vállalnak magukra, mely alatt egy idő után összeroppannak.

Temperamentumosságuk folytán hajlamosak az összeütközésekre, a konfliktusokra, továbbá az önzésre, a törtetésre és a „könyöklésre” – sokszor pedig az sem okoz nekik gondot, ha előrejutásukhoz másokon kell átgázolniuk. A Pitták nehezen viselik a meleg vagy forró környezetet és az erős fényt. Az állandó konfliktushelyzetekben pedig másokkal együtt előbb-utóbb saját magukat is felőrlik.

A hűvös, lassú, kedélyes Kaphák számára a kihívások, az aktivitás és környezeti ingerek az életet jelentik. Az ismétlődő egyformaság, az állandóság, valamint a mozgáshiány következtében könnyen tétlenné, kedvetlenné vagy letargikussá válnak. A Kaphák ezért olyan munkakörnyezetben virágzanak ki, ahol állandó mozgásban, változatosságban, újabb és újabb élményekben, találkozásokban, lehet részük. Imádnak utazni, és a gyorsan kifulladó Vátákkal ellentétben jól bírják a hosszabb, több napos utakat is. Testük erős, kitartó, az erősebb fizikai igénybevételek sem fárasztják ki őket. Remek állóképességük és stabil idegrendszerük folytán az extrém hosszúságú és intenzitású igénybevételekkel is megbirkóznak; terhelhetőségük és stressztűrő képességük a legjobb a három dósa közül, ezzel azonban nem feltétlenül kell visszaélni, a túlzott igénybevétel előbb-utóbb maradandó nyomot hagy a testben. A Kaphák jellemzően lassan, ám igen precízen dolgoznak. Felfogásuk, reakcióik a többieknél lassabbak, hosszú távú memóriájuk azonban kiváló. Érzelmeik nagyon mélyek, érzelmi konfliktusaikat nehezebben dolgozzák fel és felejtik el. „Hideg” dósaként jól viselik a meleget, számukra a nyírkos-hűvös környezet a legkellemetlenebb.

Önmagunk, természetünk alaposabb megismerése hatalmas segítséget jelenthet egy olyan munkakörnyezet kiválasztásában, amely valóban támogatja testi és lelki jólétünket.  Az, hogy tisztában vagyunk saját adottságainkkal és korlátainkkal, lehetőséget ad arra, hogy tudatosan kerüljük el azokat a környezeteket és helyzeteket, amelyek negatívan hatnak ránk. Emellett pedig arra is rámutat, hogyan építhetjük be napi rutinunkba azokat az elemeket, amelyek hozzájárulnak belső egyensúlyunk megőrzéséhez. Ezáltal nemcsak hatékonyabban és eredményesebben végezhetjük munkánkat, de hosszú távon is fenntarthatjuk testi és lelki egészségünket.

Ne féljünk tehát változtatni, ha úgy érezzük, hogy a jelenlegi munkakörnyezetünk nem felel meg természetünknek! Legyünk bátrak új utakra lépni és olyan környezetet teremteni magunk körül, amely valóban harmonizál személyiségünkkel és természetes igényeinkkel. Csak így tudjuk igazán kibontakoztatni képességeinket, és olyan életet élni, amelyben nem csak munkánkban, hanem mindennapi életünkben is megtalálhatjuk a belső békét és elégedettséget.

Összállította: Dr. Pál Dániel

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)