Ájurvéda és allergia

Az allergia mára népbetegséggé nőtte ki magát. A fejlett országok lakóinak ötöde mutat valamilyen allergiás reakciót és ez a szám állandóan emelkedik.

Ám mit is jelent az allergia? Az immunrendszer abnormális reakcióját egy olyan anyagra, mely egyébként az életre ártalmatlan. S noha a modern tudomány igen részletesen tudja magyarázni, hogy miként jönnek létre az allergiás reakciók, még mindig adós azzal, hogy miért is történik mindez. Az orvosok a túl reaktív immunrendszert vádolják, s az mondják, hogy az immunrendszerünk túl jól működik. Szteroidokat írnak fel, hogy elnyomják az immunrendszert és így mérsékeljék a túlzott immunválaszokat. Ám a szteroidoktól való hosszú távú függés maradandóan károsítja az immunrendszert, s akadályozza, hogy megfelelő módon reagáljon a valódi veszélyekre.
Az ősi, indiai ájurvédikus bölcselet egy igen egyszerű modellel magyarázza az allergia jelenségét, melynek további előnye, hogy a miértekre is választ ad, így lehetővé teszi az oki kezelést. E szerint allergiás tünetek két fő okra vezethetők vissza: 1. A test tele van belső méreganyagokkal és/vagy 2. Az immunrendszerből hiányzik a belső intelligencia teljessége.

Belső mérgek

Amikor a test egészen tűrőképességének határáig tele van belső méreganyagokkal, akkor a legkisebb további terhelés is elindíthatja azt a lavinát, amely a szélsőséges immunválaszhoz vezet. Ennek az egyszerű tényezőnek a figyelembevételével, illetve és egy gondosan kiegyensúlyozott és megfelelően elvégzett méregtelenítő program segítségével máris hatalmas javulást érhetünk el az allergiásban szenvedőknél. Ahelyett tehát, hogy a pollent vádolnánk, nézzünk önmagunkba, és állítsuk helyre azokat a testi folyamatainkat, melyek óriási terhet rónak nem csupán immunrendszerünkre, de az egész szervezetünkre is!

Hogy tisztábban lássunk, ismerkedjünk meg az ájurvédikus egészségszemlélet egyik legfontosabb fogalmával, az ámával. Az áma a test által nem megfelelően feldolgozott tápanyag nyúlós, ragacsos, hideg anyagként jellemzett maradványait jelenti. Amikor ugyanis a táplálékot nem emésztjük meg megfelelő módon és azt a szervezet nem tudja tökéletesen felszívni és feldolgozni, az ember szervezete tápanyagok helyett mérgeket állít elő.

Ezek nem csupán minden betegség táptalaját jelentik, de akadályozzák az anyagcsere folyamat kvintesszenciájának és a szervezet gyógyító intelligenciájának tekintett ódszasz (ld. „Élettel töltekezni” című írásomat, Elixír, 2003. március) termelését, így nagymértékben befolyásolják testünk-lelkünk teljesítőképességét, általános vitalitásunkat és kedélyállapotunkat, valamint a szervezet ellenálló képességét. Ezért nagyon fontos a szervezetből eltávolítani az ámát, ha hosszú távú sikereket akarunk elérni az allergia elleni küzdelemben.

Nem szabad azonban túlzásba vinnünk a manapság divatos méregtelenítési módszereket sem! Ezek java része többet árt, mint használ, vagy azért, mert túlságosan megerőlteti a szervezetet, vagy mert felborítja annak egyensúlyát. A jó méregtelenítő program miközben megtisztítja a szervezetet, táplálja is azt. És nem csak a szervezet megtisztítását kell elvégeznünk, hanem annak is elejét kell vennünk, hogy a méreganyagok ismét felhalmozódjanak. Ki kell javítanunk azokat a hibákat, melyek a mérgek felhalmozódásához vezetnek. Az Ájurvéda-orvosok szerint a bennünk lévő méreganyagok 90%-áért a saját testünk a felelős!

Allergia

Tavasz a MERU-ban

A test intelligenciája

Testünk együttműködő és egymással szüntelenül kommunikáló sejtek billióinak komplex rendszere, mely test sokkal inkább hasonlít egy intelligenciával rendelkező mezőre, mint egy állandó részekből felépülő, statikus gépre. A bőrsejtek minden 21-25 napban kicserélődnek, a gyomor falát borító sejtek három naponként újrateremtődnek, és még a csontjainkban lévő anyag is évente megújul. A szervezet mechanizmusai folyamatosan munkálkodnak azon, hogy a régi sejteket újakra cseréljék.

Miért maradnak a bőrön ott a régi foltok, amikor a sejtek anyaga állandóan megújul? Miért marad meg egy fekély a gyomorban, ha a gyomorfal sejtjei olyan gyorsan kicserélődnek? A válasz az, hogy a testünk ugyanazokat a hibákat követi el újra és újra. A hatékony megoldás így nem az, hogy a testünk anyagi struktúráját kezeljük, hanem azt az irányító intelligenciát kell kijavítanunk, mely a testet vezérli, hogy miként állítsa elő az anyagot. Ha a test intelligenciáját helyreállítottuk, a test anyagi szerveződései is egészségesen működnek. Ez minden egészség-problémára igaz, az allergiára is.

A modern orvostudomány szemszögéből tekintve az allergia akkor tör ki, amikor a szervezet túlzottan erősen reagál egy máskülönben ártalmatlan anyagra, például egy ételre vagy a virágporra. Ez amiatt történik, hogy az immunrendszer nem megfelelően méri fel ezeknek az anyagoknak a veszélyességét. A virágpor önmagában nem ártalmas. Ha természettől fogva ártalmas lenne, mint a kígyóméreg, akkor mindenki, aki virágport lélegzik be, szenvedne tőle. Az allergiások immunrendszere tehát szükségtelenül aktiválódik, és tévesen úgy ítéli meg, hogy az ártalmatlan virágpor olyan veszéllyel fenyegeti a szervezetet, mintha támadó baktériumok serege lenne.

A megoldás ezért nem az, hogy elfojtsuk az immunrendszert, hanem az, hogy intelligensebbé tegyük. Ez az Ájurvédában ősidők óta használt gyógynövények alkalmazásának célja: hogy segítségükkel növeljük a test és az elme intelligenciáját. Ugyanaz az eleven intelligencia, mely a növényt egészségessé és élettel telivé teszi, az emberi szervezet működésének javítására fordítható.

Néhány tanács

Ahogy maga a test is egy komplex rendszer, és az allergia is egy összetett folyamat eredményeként alakul ki, a legjobb terápia az allergiában szenvedők számára egy igen átfogó programot jelent. Nem létezik egyetlen pirula, amely minden gondunkat megoldaná! Természetesen rendkívül sokat segítenek azok az ájurvédikus gyógynövény- és ásványkészítmények, melyeket minden esetben az orvos ír fel, a páciens testtípusát figyelembe véve, és ő az, aki szintén ennek az alapján a test, a lélek, a környezet és a viselkedés egészére kiterjedő komplex életvezetési tanácsokkal látja el a beteget, ám számos esetben már a megfelelő módszerekkel és helyes, a természet ritmusát követő, harmonikus életmóddal is teljesen fel lehet számolni az allergikus tüneteket! Még az is, ha örökletesen fogékonyabbak vagyunk efféle megbetegedésekre csupán hajlamot és nem a betegségre való végső ítéletet jelent.

Az alábbi hasznos tanácsok közül minél többet illesztünk be mindennapi életünkbe, annál jobb, de ne feszítsük túl magunkat; nem szükséges egyszerre mindet beiktatni. A fokozatosság elvét követve, nyugodtan, könnyedén lássunk neki, és csak akkor iktassunk be egy újabb pontot, ha az előzőek már szokássá lettek.

1. Tartsuk tiszteletben a test érzékenységét és amennyire lehet, kerüljük az allergiás reakciót kiváltó anyagokat.

2. Fontos, hogy a szervezetet bombázó stresszek káros hatásait csökkentsük és megteremtsük a szervezet számára azt a csendes nyugalmat, mely lehetővé teszi az önregenerációt. Ennek talán legalkalmasabb módja, a Transzcendentális Meditáció, melynek hatásait évtizedek óta több száz vizsgálat is alátámasztja.
3. Igyunk sok meleg (de nem forró) folyadékot. A víz különösen segíti a szervezet mikrocirkulációs csatornáinak (a srótáknak) a megtisztítását. Kultúránkban nagyon kevés ember vesz magához elegendő folyadékot, és ez bizonyítottan hozzájárul nem egy „gyógyíthatatlan” nyavalya kialakulásához. Kitűnően átmossa a szervezetet ha az étkezések között kortyolgatjuk a meleg vizet: félóránként igyunk egy-két kortyot, de tartsunk szünetet étkezés előtt és után egy órával. (Két-három korty elég, a gyakoriság sokkal fontosabb a mennyiségnél.)
4. Lehetőleg minden étkezés során, de legalább naponta egyszer tapasztaljuk meg mind a hat ízt (édes, sós, savanyú, keserű, csípős, fanyar). Ez segít egyensúlyt teremteni a táplálkozásunkban, valamint a test, az elme és az érzelmek egész rendszerében.
5. Csökkentsük az állati fehérjék bevitelét, az alkohol, valamint a túl sok cukor és só fogyasztását – ezek rengeteg ámával terhelik meg a szervezetet.
6. Kerüljük a maradékok fogyasztását, melyek tisztátalanságokat hoznak létre az emésztőrendszerben és általánosan csökkentik az életerőt és az élethosszt.
7. Kerüljük a szénsavas üdítőitalokat és a jeges ételeket vagy italokat, melyek gátolják a megfelelő emésztést és ámát, termelnek.
8. Emésztésünk javítása és az áma felhalmozódásának csökkentése érdekében ne nézzük a tévét és ne olvassunk, miközben eszünk!
9. Kitűnő immunerősítő a – lehetőleg reggel végzett – abhjanga, az egész test meleg szezámolajjal történő átmasszírozása is. Megnyugtat, vitalizál, erősíti az izmokat, fiatalítja a bőrt, eltávolítja a tisztátalanságokat és ragyogó személyes kisugárzást teremt. Ha a szezámolaj túlzottan hevítene (főleg a Pitta testtípusúak számíthatnak ilyenre), használjunk kókuszolajat.
10. Aludjunk eleget. A pihenés és a megfelelő minőségű alvás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Emellett időben térjünk nyugovóra, lehetőleg este 10 óra előtt. A test megtisztítja önmagát az este tíz és hajnali kettő óra közötti időszakban, de csak akkor, ha alszik. Lehet, hogy úgy érezzük, ekkor megújult energiával tudunk dolgozni (a környezetben és a szervezetben megnövekedett Pitta dósának köszönhetően), ám ezt az energiát a testnek kellene felhasználni megtisztulásra és megújulásra, nem az elmének.
11. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a májunk jól működik. A legtöbb, allergiával küszködő ember esetében bizonyos májenzim-problémák is fontos szerepet játszhatnak panaszaiban.
12. Étrendünkben használjunk több kurkumát. Ez a szabadgyök-semlegesítő csodafűszer gyakran önmagában is jelentősebb hosszú távú hatással bír az allergiások számára, mint bármi, amivel eddig próbálkoztak. A kurkumát főzéshez használjuk, lehetőleg minden étkezés során szereplejen egy ételben. Enyhe Pitta-növelő hatásának egyensúlyozására ghíben vagy olíva olajban pirítsuk meg.
13. Ha étkezések után elnehezültnek és álmosnak érezzük magunkat, az annak a jele, hogy ámát, tisztátalanságot termelünk jó minőségű tápanyagok helyett. Javítsuk emésztésünket egy vékony szeletke gyömbér elfogyasztásával minden egyes étkezés előtt. (Ha azonban bőrkiütéseink vannak, kerüljük a gyömbér fogyasztását.)
14. Mivel az áma a Kaphához hasonlóan nehéz és ragacsos, máris nagyon sokat segít a Kapha dósát egyensúlyozó étrend és életmód követése. (Részletesen lásd: Elixír 143. szám, 2001. január, 35. oldal)
15. A könnyű, hevítő, csípős, sok tér és tűz elemet tartalmazó fűszerek segítenek megtisztítani a szervezetet az ámától. Ám legyünk mértéktartóak, nem kell mindjárt a csilihez és a mustármaghoz nyúlni, sokkal kedvezőbb hatása van a koriandernek, a köménymagnak, a fentebb említett gyömbérnek és kurkumának, valamint az édesköménynek. Segíti a jó emésztést az evés után elropogtatott ánizs- és kardamommag is.
16. Ne nassoljunk! Csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk, várjuk meg, míg az előző étkezés maradékai kiürülnek a gyomorból. A nassolás növeli a szervezetben az ámát, azzal, hogy a félig emésztett ételre „ráeszünk”, így egyiket sem tudjuk rendesen megemészteni.

A Living Wholeness cikke alapján összeállította: Dr. Pál Dániel

HA TETSZETT A POSZT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Skype
Telegram

Ha szeretnél értesülni a további friss tartalmakról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Név(Kötelező)
Email(Kötelező)
Adatkezelési tájékoztató(Kötelező)